V Budapešti uviedli do života sprievodcu mestom Košice

24.07.2012 Košice

Košice 24. júla (TASR) - V sídle Slovenského inštitútu v Budapešti v pondelok 23. júla košický primátor Richard Raši uviedol do života bedeker z dielne maďarského vydavateľstva Hibernia Nova. Autorom a zároveň vydavateľom publikácie Kassa – Košice 2013 je Jenő Marton. Na príprave s ním úzko spolupracoval tím neziskovej organizácie (n.o.) Košice 2013, sprievodcovia mestom Košice a pracovníci zahraničného zastúpenia Slovenskej agentúry pre cestovný ruch v Budapešti. Turistický sprievodca predovšetkým reflektuje fakt, že Košice budú v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK), ale zároveň vypĺňa medzeru pre maďarsky hovoriacich turistov, ktorí nemali aktualizované informácie o Košiciach niekoľko desiatok rokov.

„Pre rozvoj turizmu a pre zvýraznenie postavenia Košíc na mape Slovenska a strednej Európy je dôležité prilákať aj susedov, s ktorými nás spájajú nielen hranice, ale aj bohatá história. Teším sa, že aj vďaka tejto publikácii maďarskí turisti znovu objavia Košice. Nielen ako Európske hlavné mesto kultúry 2013, ale aj ako jedno z pozoruhodných miest v Európe,“ uviedol pri krste knihy primátor mesta Richard Raši.

Publikácia vychádza v náklade 2000 kusov, má 96 strán, obsahuje päť máp a 180 fotografií. Samostatná kapitola je okrem projektu EHMK venovaná aj Sándorovi Máraimu. Spolupodieľali sa na nich projektová manažérka n. o. Košice 2013 Flóra Ondová Reiter a kurátor Literárneho múzea Sándora Petőfiho v Budapešti Tibor Mészáros. Vydavateľstvo Hibernia Nova pripravuje do konca roka 2012 aj vydanie samostatnej publikácie o okolí Košíc s cieľom, aby bola k dispozícii turistom ešte pred budúcoročnou hlavnou turistickou sezónou.

Bedeker Kassa – Košice 2013 vychádza s finančnou podporou Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a okrem maďarskej distribučnej siete si budú môcť kúpiť aj návštevníci Košíc v tamojších turistických centrách a v kníhkupectvách Panta Rhei. Ponúkať ju vo svojich radničných priestoroch plánuje aj partnerské mesto Miškovec.

Autor Jenő Marton je povolaním kartograf a fotograf, ktorý sa 30 rokov sa venuje príprave máp, z toho posledných 12 rokov aj vydávaniu turistických sprievodcov. „Mám šťastie, že som mohol svoju profesiu spojiť s celoživotnými záľubami, ku ktorým patrí cestovanie a objavovanie sveta. Snažím sa sprostredkovať ľuďom svoje zážitky a cez fotografie priblížiť miesta, ktoré stojí za to navštíviť. Košice odporúčam, sám sa tam budem rád vracať, dokonca s pocitom, akoby som prichádzal domov,“ uviedol pred prezentáciou knihy Marton. Ako dodal, sprievodcu Košicami napísal na základe osobných skúseností a zážitkov, pričom metropola východného Slovenska, podľa neho, zaznamenala za ostatných 20 rokov veľkú premenu.
 

Vyberte región